1. 6 motive să te apuci de anime

    sâmbătă, 24 decembrie 2011

    1. Hollywood suge

     Oricât de mult nu ți-ar plăcea House M.D, Dexter, The Mentalist, Lie To Me, Supernatural și toate alte seriale produse prin America, trebuie să recunoști că toate au ceva în comun: devin plictisitoare cu timpul. De ce? Pentru că sunt comerciale, evident. Scopul unui serial este să sugă cât mai mulți bani, iar producătorii nu se vor opri niciodată la un singur sezon, sau două, sau trei, atâta timp cât e profitabil, calitatea fiind pusă pe locul doi. În schimb, anime-uri au la baza lor doar dorința studiourilor de a aduce manga (desenele alea de pe hârtie) pe ecran. Da, evident că fiecare studio încearcă să facă bani prin asta, dar este foarte foarte rar când banul este pe primul loc. Din acest motiv, de cele mai multe ori anime-ul este de un sezon, maxim două, și este de o calitate foarte înaltă, fiind compresată toată informația dintr-o manga. Dacă manga incă mai continuă, atunci anime-ul poate apărea în paralel, ca o transpunere a ediție de manga pe micul ecran, de exemplu One Piece, Bleach sau Naruto.

    2. Este imposibil să nu găsești ceva pe placul tău

    Nu sunt foarte pretențios când vine vorba de divertisment, sau entertainment cum ar zice Uncle Sam. Lista mea de filme preferate conține de la comedii, thrillere și horror la mindfucks și romantisme gay. Dar simt că e limitată. Limitată de numărul de filme/seriale calitative pe care le oferă planeta. Astăvară stăteam în pat și mă gândeam ce comedie să privesc, care nu am văzut-o încă și să fie bună. Am căutat ore în șir pe bloguri și imdb ”Top 10 comedies of 20xx” și n-am găsit nimic demn. Pentru că nu era nimic demn. Hollywood-ul e o ladă de gunoi unde se reciclează fiecare glumiță și idee până la refuz. Cu serialele e cam la fel. Cum rămâne cu anime? Păi există în jur de 10 categorii majore de anime, de la fantasy, la mecha, horror, etc. Subcategorii, mi se pare ca sunt vreo 500. Fiecare subcategorie are cam 10-15 seriale care sunt considerate de cult, sau un fel de ”must-see” dacă ești fanul acelei categorii. De exemplu, dacă te excită ceva despre vampiri, cu mister și puțin horror, vei găsi minim 10 anime-uri foarte bune care să aparțnă simultan celor 3 categorii/subcategorii. Și în fiecare an numărul acestora crește.

    3. Japonezii nu se lasă

    Animația japoneză, sau anime-ul, are peste 50 de ani de istorie deja. A devenit deja o tradiție pentru ei. Sunt băieți și fete, care de la vârsta de 7 ani deja desenează manga visând ca manga lor să ajungă anime. E la fel cum visai tu să fii fotbalist sau alcoolic. Nu le pasă de profit sau de bani, ci o fac doar de plăcere, depunând pâna la ultima picătură de efort în proces. Rezultatul? De la Dragonball Z la Pokemon, japonezii au cucerit lumea prin animația lor, și nu cred că se vor opri vreodată, ceea ce pentru noi, fanii anime-urilor este cea mai bună veste din lume.

    4. ”Haha, ce te uiți măh, astea-s desene animate și sunt doar pentru copii” Ca și mă-ta.

    Urăsc să mă cert cu o amibă care nu face diferența între Pokemon și Hellsing. Este foarte greu să explici unui organism unicelular că anime nu e doar Pokemon, Digimon și Sailor Moon. Da, alea sunt cele mai populare, pentru că sunt pentru copii, și ghici ce boule, copii sunt mulți pe planetă, și sunt ușor de prostit să faci bani de pe ei cu jucării și etc. Dar, homozigot ce ești tu, există și alte anime-uri, pe care tu, bovină ce ești, ești prea prost să le înțelegi. Nu glumesc, chiar ești, nu te uita așa la mine. Să nu mai zic și de alea horror, care te-ar face să te caci cuie o lună, dacă le-ai privi singur în apartament. Hai să te închid în cameră la un maraton de Death Note, și să ieși de-acolo spunându-mi că anime-urile sunt doar pentru copii. Îți sparg capul cu o cărămidă să salvez planeta de tine.

    5. Death Note și Code Geass


    Dacă tot veni vorba mai sus de Death Note. Există foarte multe anime-uri foarte bune. Chiar foarte multe, chiar foarte bune. Există însă foarte puține geniale. Chiar prea puține. Două dintre ele sunt Death Note și Code Geass. Părerea mea personală este că aceste două anime-uri ar trebui incluse în programul școlar al fiecărei școli de pe planetă, doar ca să ne asigurăm că le vor privi toți. Ba chiar să parașutăm televizoare și dvd-uri în Africa, să aibă și ăia o șansă, dacă tot mor de AIDS, să nu moară degeaba. Atât Death Note, cât și Code Geass nu sunt pentru proști, evident. Dacă ești prost sau ai o inteligență mediocră chiar, te vei pierde. La Code Geass mai puțin, că e și cu  niște roboți și războaie, și poate îți mai distrează cei doi neuroni, dar la Death Note ești după al 3-lea episod pa. Death Note a fost pentru mien primul anime care l-am văzut vreodată (exclud mereu Dragonball Z, Yu Gi Oh, Pokemon, etc alea văzute în copilărie). Cu Death Note am început viața de fan anime, pentru că eram plictisit într-o toamnă, și am văzut pe un forum că cică e bun. Nu voi regreta niciodată că am început să îl privesc și că am devenit fan anime, am însă un mic regret referitor la faptul că am început însuși cu Death Note. Dacă începi viața de fan anime cu Death Note vei rămâne foarte dezamăgit de foarte multe ori pe viitor. De ce? Pentru că ai început cu un serial genial, iar alea geniale sunt puține, tu așteptându-te să găsești multe în lumea animației japoneze, acum că ai gustat din ea cu Death Note. Da ce să vezi, muie așteptărilor tale. A trebuie să caut încă 3 ani să iasă Codea Geass și Code Geass R2 (al 2-lea sezon) ca să-mi hrănesc foamea de genialitate. Foame care am hrănit-o deja de multe ori și cu One Outs, și cu altele. Deci, un mic sfat pentru cei care citind acest articol vor scoate Death Note și Code Geass: După ce le veți privi, nu mai căutați ceva asemănător, pentru că nu există nimic la fel, și nu cred că va exista mulți ani. Aceste două anime-uri sunt trimise de Dumnezeu să ne bucurăm și noi un pic pe planeta asta jegoasă.

    6. Comunitatea

    Există o comunitate gigantică de fani anime. Care este beneficiul acestui fapt? Este foarte ușor să întrebi pe cineva ceva bun. De exemplu, pe Anime-Planet, site care îl folosesc eu să monitorizez toate anime-urile pe care le-am privit și pe care am de gând să le privesc, dacă găsești ceva interesant, sau dacă ai privit ceva ce ți-a plăcut, poți citi recomandări de la alți utilizatori cu alte anime-uri care seamănă după stil, poveste, pula mea. Fiecare recomandare conține și detalii, ce anume le face pe cele două anime-uri atât de compatibile. La fel există și MyAnimeList și multe alte site-uri ce fac asta, dar eu prefer Anime-Planet. În plus, există și zeci de bloguri bune cu recenzii unde poți afla de îndată cum apare un anime dacă este bun, dacă merită să îl privești sau să-ți bați capul să găsești pe net. În cel mai rău caz, mă întrebi pe mine. Încă un plus foarte mare este faptul că mulțumită comunității tu, și eu, și toți noi, nu trebuie să ne batem capul că nu știm japoneza. Rușii fac subtitre și le pun pe net la o oră după ce apare un episod nou. Unele echipe care fac în engleză, adaugă la chiar 10 minute după televizarea oficială a episodului în Japonia. N-am privit în viața mea cu subtitre în rusă, sau doamne ferește, cu voce rusă deasupra, mai bine mor. Dar, din experiența cu unele filme din Patria, știu că rușii fac doar rahat, așa că recomand în engleză, și dacă nu știi, învață că e mișto limba.
    ps: sunt unele teams românești care scot în română, pe baza celor din engleză, la câteva zile după ce apare oficial...mai ai o șansă, deci, să savurezi un anime